Eigen Showroom

Ontdek de ruime collectie

Lage Vanaf Prijs

Voordeligste In De Regio

Klanten Zijn Tevreden

Beoordeling: 9/10
Bel ons op: 0299-700241

Waarom trappen onmisbaar zijn

Tijdens de ontwerpfase van een woning of een bedrijfspand, is de trap meestal een van de eerste integrale onderdelen die wordt genoemd. De locatie van een trap bepaalt namelijk voor een groot deel de verdere indeling van een gebouw. Maar waarom hebben we juist in deze moderne tijden een trap nodig en kiezen we niet voor andere oplossingen zoals een lift? Welke belangrijke functies hebben trappen nog meer? En hoe zat het vroeger eigenlijk met het gebruik van trappen?

Eenvoudige toegang

Het is geen verrassing als we vertellen dat trappen dienen als eenvoudig middel om op de volgende etage van een woning of bedrijfspand te komen. Echter bestonden in de oudheid het merendeel van de huizen niet uit de constructies zoals we deze nu kennen. Destijds was er vooral sprake van een vlakke woning die meestal uit één grote ruimte bestond. Echter kwam later het besef dat er ook in de hoogte kon worden gebouwd, zonder dat dit meer ruimte innam. De eerste trappen leken meer op een simpele ladder dan de trappen die we nu kennen. Maar naarmate de gebouwen groter werden, werd de trap ook steeds meer noodzakelijk. Door de jaren heen zijn er op dit gebied veel aanpassingen geweest tot de trap zoals we deze nu kennen.
Ook de middelen die trappen beter toegankelijk maken voor mensen met een fysieke beperking, zoals een traplift en oprit, hebben de nodige ontwikkelingen doorgemaakt. Wist u bijvoorbeeld dat de traplift oorspronkelijk is ontstaan uit een idee van koning Hendrik VIII van Engeland? Na een toernooi raakte hij zo ernstig gewond dat hij zelf niet meer de trap op kon komen. Via een traptroon die hij liet maken takelden zijn bedienden hem naar de volgende verdieping. Vele jaren later (rond 1920) werd het eerste prototype van de traplift gemaakt zoals we deze nu kennen.

Praktische oplossingen

Naast snel de volgende etage bereiken, hebben trappen nog meer praktisch nut. Bij de meer moderne gebouwen kan een trap ook gebruikt worden als scheidingswand van een grote open ruimte (denk maar aan trappen in het midden van een huiskamer bij nieuwbouwwoningen) of als handige extra opbergruimte. Steeds vaker wordt de open ruimte aan de onderkant van een wenteltrap omgetoverd tot voorraadkast of boekenkast. Deze soort trap is verder erg populair, omdat het weinig ruimte in beslag neemt. Daarnaast is er nog de spiltrap. De treden zijn in dit geval aan de middenboom (oftewel, de spil) bevestigd. Hierdoor is de vorm van de trap zeer compact.
Honderden jaren geleden maakten ze op een andere manier dankbaar gebruik van de vorm van de wenteltrap. Valt het u ook op dat er in films vaak naar een trap gerend wordt wanneer ze beginnen met een zwaardgevecht? De vorm van de trap dient in dit geval als verdedigingsmechanisme. Zwaardvechten gebeurde vooral met de rechterhand, de vorm van de wenteltrap gaf de tegenpartij minder kans om flink met het zwaard uit te halen.

Elegant effect

De trends op het gebied van trappen veranderen door de jaren heen. Maar de trap van massief hout blijft geliefd. Vroeger was een stijl vormgegeven trap een teken van rijkdom. Tegenwoordig is dat niet meer van belang. Echter is de trap wel het deel van de woning dat gasten gelijk zien. Reden genoeg om ook dit deel van je woning mooi vorm te geven. Door de beschikbare trapbekleding van tegenwoordig (pvc, linoleum, laminaat) is het mogelijk om de trap te bekleden in elke gewenste stijl. Daarnaast zijn er ook genoeg voorzieningen voor nét dat beetje extra, zoals ledverlichting in of onder de treden, spotjes in de treden en de overloop en trapleuningen van RVS.

De oude, vertrouwde trap

Maar waarom kiezen we in deze tijd waar we volop gebruik kunnen maken van liften en roltrappen toch nog voor een trap? Dit heeft te maken met een aantal factoren. Ten eerste gaat het om het kostenplaatje. Een trap is veel voordeliger dan de aanleg van een lift of een roltrap. Ga maar eens na wat de kosten zijn van de aanleg hiervan. Dan is de trap laten renoveren en zelf goed onderhouden een stuk voordeliger. Zelfs wanneer er behoefte is aan extra hulpmiddelen, zoals een traplift. Een trap met sterke, slijtvaste trapbekleding gaat jaren mee, waardoor u geld bespaart en ook een milieuvriendelijke oplossing in huis haalt. Een goed voorbeeld hiervan zijn de overzettreden van pvc. Dit materiaal is recyclebaar en heeft een levensduur van minstens 25 jaar.

Goedendag, hoe kunnen we u helpen?