Eigen Showroom

Ontdek de ruime collectie

Lage Vanaf Prijs

Voordeligste In De Regio

Klanten Zijn Tevreden

Beoordeling: 9/10
Bel ons op: 0299-700241

De verschillende onderdelen van een trap

Een rechte trap, een enkel- of juist dubbelkwart trap of een zwevende trap: welke vorm uw voorkeur ook heeft, de specialisten van TopTrap help u graag dit te realiseren. Tijdens uw zoektocht naar de perfecte trap bent u wellicht een aantal termen tegengekomen die wat meer uitleg nodig hebben. Daarom zetten wij voor u de belangrijkste termen en de meest genoemde onderdelen van een trap voor u op een rijtje.

Stootborden

Een stootbord is het gedeelte dat de ruimte tussen twee treden vult. Deze zijn altijd aanwezig bij een gesloten trap. De stootborden hebben een aantal handige functies. De onderdelen maken de trap veilig, niemand kan dus door de ruimte tussen de treden vallen. Door de stootborden wordt de trap ook nog eens een stuk steviger. Daarnaast voorkomt het stofophopingen tussen de trap en de opbergruimte onder de trap. Als laatste hebben stootborden nog een decoratieve functie; een trap met bruin pvc afgewisseld met witte stootborden is een stijlvolle combinatie in elke woning.
Bij de montage van stootborden wordt ook vaak gepraat over een neuslat. Met dit materiaal wordt de overgang tussen het stootbord en de trede afgewerkt.

Het verschil tussen optrede en aantrede

Bij een trap wordt gesproken over een optrede en een aantrede. Echter zit er een groot verschil tussen deze twee termen. De optrede is de totale hoogte tussen twee treden (dus van de trede waar op gestaan wordt tot aan de neuslat). De aantrede is de diepte van de trede zelf (de ruimte van de trede tot aan het stootbord). Om de ideale trap te realiseren, moet de optrede en aantrede in balans zijn. Om dit altijd te kunnen garanderen geldt bij de aanleg van een trap als vuistregel 2x optrede + 1 x aantrede – 570-630 mm (lengte). Dit is de afmeting van de gemiddelde ruimte voor een stap, zodat de voeten goed neergezet kunnen worden op het tredevlak (dit is het horizontale stuk van de traptreden). Bij een luie trap zijn deze afstanden groter.

De wangen van een trap

Een ander woord voor de zijkant van een trap is ook wel de wang, leiwang of slepende wang. Dit zijn de hellende stukken van een gesloten trap die de treden dragen. Aan de inhammen van deze wangen worden de treden, neuslatten en stootborden vervolgens weer verbonden. Daarnaast zorgen de wangen voor een mooie afwerking van de trap. Zo is het mogelijk om de wangen bijvoorbeeld aan de bovenzijde (de wangkap) te voorzien van een strook van de trapbekleding.
In bijna alle gevallen hebben trappen aan beide zijden deze wangen. Maar er zijn ook een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer de trap uitstekende treden heeft. In het geval van een bocht in een trap worden de verschillende wangen met elkaar verbonden door wrongstukken. Dit zijn kleine, gebogen stukken die geschikt zijn voor de draai in de trap. Deze onderdelen sluiten aan op de rest van de wangen van de trap.

De spil van de trap

De spil van de trap is ook wel de as van de trap. Dit is het verticale punt waarop een trap steunt. Dit is niet altijd even duidelijk te zien, bijvoorbeeld bij gesloten trappen. Bij een spiltrap is (zoals de naam al aangeeft) die wel heel duidelijk te zien. De treden van de spiltrap zijn in dit geval ook bevestigd aan dit verticale punt. Deze trap wordt dan ook vaak gebruikt in situaties waar slim omgegaan moet worden met de ruimte. 

Trapleuning en antislip

Voor extra veiligheid is er natuurlijk nog de trapleuning. Deze kan verbonden worden aan de trap zelf of als los element aan de muur. Hierbij heeft u de keus uit een aantal materialen, zoals een leuning van hout, ijzeren koord of een trapleuning van RVS. Deze laatste is ook verkrijgbaar bij TopTrap en is zeer slijtvast.
Daarnaast wordt er bij een traprenovatie vaak gesproken over antislip. Dit zijn methodes die gebruikt worden om meer grip op de treden te krijgen tijdens het traplopen. Het is zeker aan te raden om hier voldoende aandacht aan te besteden wanneer u kleine kinderen heeft, slecht ter been bent of het liefst optimale veiligheid wilt. In dit geval kunnen er antislipstrips aangebracht worden op de rand van de trede. Sluit dit optisch niet helemaal aan bij uw wensen? Kies dan voor trapbekleding van pvc. Deze materiaal is stroef, zodat u stevig op elke trede staat. Combineer de trapleuning en een van de opties voor antislip voor optimale veiligheid.

Goedendag, hoe kunnen we u helpen?