Eigen Showroom

Ontdek de ruime collectie

Lage Vanaf Prijs

Voordeligste In De Regio

Klanten Zijn Tevreden

Beoordeling: 9/10
Bel ons op: 0299-700241

De trap afkitten: handig stappenplan!

De trap in uw woning wordt dagelijks gebruikt. Daarom is het ook niet meer dan logisch dat deze na verloop van tijd gaat slijten. Niet alleen de trapbekleding is na jaren gebruik aan vervanging toe, ook andere onderdelen van uw trap moet u regelmatig onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan de kitrand aan de zijkant van de treden. Bij het beklimmen van de trap bewegen de treden, waardoor de kitranden naast de treden kunnen gaan splijten. Om te voorkomen dat er verdere slijtage ontstaat aan de trap, is het verstandig om deze randen zo snel mogelijk te vernieuwen. Dit kunt u eenvoudig zelf doen. Wij helpen u op weg met een stappenplan voor de trap afkitten.

Stap 1: Reinig de voegen

Om te zorgen dat de nieuwe laag kit goed hecht en geen vuildeeltjes bevat, is het verstandig om eerst de voegen goed schoon te maken. Dit doet u door met een handveger langs het oppervlak te gaan. Oude restanten kit snijdt u voorzichtig weg met een stanleymes. 

Voelen de voegen hierna nog wat vettig aan? Gebruik dan een doek met een reiniger en haal deze langs de randen. Als u het handig vindt, kunt u eventueel ook de randen markeren met tape. Zo weet u zeker dat u de kit aanbrengt in de juiste lijn.

Trap afkitten zo doet u dat 1

Stap 2: Kies de juiste soort kit 

Wanneer u op zoek gaat naar de juiste kit voor het afkitten van uw trap, zult u waarschijnlijk al snel belanden bij acrylaatkit. Echter, dit materiaal is niet goed bestand tegen de beweging van de treden. Kies in plaats daarvan voor polymeerkit voor het trap afkitten. Dit materiaal wordt ook vaak gebruikt bij glaswerk, vanwege de vele voordelen. Het is niet alleen zeer sterk en flexibel, maar ook hecht schimmel zich niet eenvoudig aan deze substantie. Ideaal wanneer u in een oud huis woont en de woning iets vochtiger is. Polymeerkit is eenvoudig te verkrijgen bij de plaatselijke bouwmarkt.

Trap afkitten zo doet u dat 2

Stap 3: Nieuwe kitranden aanbrengen

Als de voegen schoon en vetvrij zijn, kunt u de nieuwe kitrand aanbrengen. Maak het uzelf gemakkelijk en kies voor een verpakking met een spuitmond in een hoek van 45 graden. Op deze manier kunt u de kit niet alleen snel aanbrengen, maar ook gelijkmatig verdelen over de voeg. 

Bewaart u de kit in de garage of in een andere koude ruimte? Zorg dan dat u het materiaal ruim van tevoren in de huiskamer of een andere woonruimte neerlegt, zodat het goed op temperatuur kan komen. Polymeerkit is namelijk het makkelijkst om mee te werken als het op kamertemperatuur is (tussen de 18 en 20 graden Celsius). 

Heeft u het materiaal aangebracht op de voegen? Dan is het belangrijk om het glad te strijken voor een net eindresultaat. Hiervoor gebruikt u een plamuurmes. Duw met het plamuurmes de kit zachtjes aan, zodat de kit dieper in de voeg komt te zitten.

Stap 4: De juiste afwerking

Gemiddeld duurt het een half uur tot een uur voordat de kit helemaal is uitgehard. Wanneer het gaat om een vochtige ruimte of een brede voeg, moet u hier meer tijd voor rekenen. Voor de zekerheid is het verstandig om het materiaal in ieder geval voor een dag uit te laten harden. Voor een nette afwerking is het aan te raden om hierna nog een laag verf aan te brengen.

Kan uw trap wel een grote opknapbeurt gebruiken? Dan is een traprenovatie een goede keuze! Het team van TopTrap zorgt ervoor dat uw trap een nieuwe uitstraling krijgt en naadloos wordt afgewerkt met een materiaal naar keuze (onder andere PVC en hout). Neem gerust contact op voor meer informatie.

Veelgestelde vragen over de trap afkitten:

Er zijn verschillende soorten materialen die kunnen worden gebruikt om trappen af te kitten. Wij adviseren om polymeerkit te gebruiken. Dit is een sterk en flexibel materiaal en zeer geschikt voor voegen. Het is ook mogelijk om een siliconenkit te gebruiken.

Ja, we raden aan om de trap af te kitten voordat u deze gaat schilderen. Een reden hiervoor is omdat de kit helpt om eventuele naden en kieren tussen de traptreden en stootborden op te vullen. Na het afkitten kan er geen verf in de kieren trekken waardoor de trap er na het schilderen netjes uitziet.

Voor het trap afkitten heeft u enkele gereedschappen nodig, waaronder:

  • Kit
  • Kitpistool  met een spuitmond in een hoek van 45 graden
  • Plamuurmes
  • Eventueel afplaktape om de trap af te plakken
  • Ontvettingsmiddel of reiniger om de trap schoon te maken
Goedendag, hoe kunnen we u helpen?