In tegenstelling van wat veel mensen denken, is linoleum een 100% natuurlijk materiaal. De reden dat er vaak gedacht wordt dat het een kunststof is, komt waarschijnlijk door de wetenschappelijk-klinkende naam. Linoleum wordt echter ‘gewoon’ gemaakt van lijnzaadolie, hars, kalk en natuurlijke pigmenten. Het is eigenlijk een beetje per toeval ontdekt, toen meneer Frederick Walton erachter kwam dat lijnzaadolie bij blootstelling aan zuurstof een vel op de oppervlakte vormt, net als verf dat ook doet. Hij probeerde daarmee een nieuw soort lak te produceren, maar dat werd uiteindelijk geen succes. Pas toen hij besloot om de grondstof van de lak te mengen met zaagsel en gemalen kurk, ontdekte hij de ware waarde van zijn ontdekking. Uiteindelijk zijn we erachter gekomen dat linoleum vele positieve eigenschappen heeft, die de waarde van zijn creatie nog meer deed stijgen.

Zwart Linoleum

Linoleum houdt uw trap schoon

Eén van die voordelen is de antibacteriële werking die het heeft. Het is daarom een zeer hygiënisch product, en wordt om die reden vaak gebruikt in gebouwen en ruimtes waarbij een goede hygiëne van groot belang is, zoals ziekenhuizen en andere gezondheidsinstanties. De antibacteriële werking wordt toegeschreven aan het feit dat volledig bestaat uit natuurlijk producten, waardoor bacteriën er niet goed op gedijen. Linoleum is dus een uitstekende keuze als u veel waarde hecht aan een goede gezondheid, of als uw immuunsysteem bijvoorbeeld minder goed werkt.

Niet alleen schoon, ook hygiënisch

Naast een antibacteriële werking is linoleum ook een anti-allergeen materiaal. Allergenen zijn de stofjes die een allergische reactie veroorzaken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Linoleum is geen schuilplaats voor bijvoorbeeld huisstofmijt, en zal dus een verlichtende atmosfeer bieden voor mensen met een huisstofmijtallergie. Het wordt dan ook veelvuldig gebruikt in speciale non-allergene woningen. Als u dus last heeft van een bepaald soort allergie, is een linoleumtrap het overwegen zeker waard.

Linoleum dempt het geluid

Door de samenstelling van linoleum heeft het geluiddempende eigenschappen. Het is dus een geweldig materiaal om te gebruiken in gehorige huizen. Met name oude huizen zijn vaak erg gehorig door het veelvuldige gebruik van hout, open ruimtes en weinig isolatiemateriaal. Het traplopen kan in zulke gevallen voor veel kabaal zorgen, dat door het gehele huis gehoord kan worden. Linoleum dempt deze soorten geluidsoverlast, zodat u weer gerust trap kunt lopen zonder bang te zijn iemand wakker te maken!

Warm uw voeten dankzij linoleum traprenovatie
Keulen

Linoleum heeft bovendien goede thermische eigenschappen die ervoor zorgen dat het altijd lekker warm aanvoelt. Dit komt omdat het een slechte geleider is, waardoor uw lichaamswarmte niet door de trap geabsorbeerd wordt. Metaal is bijvoorbeeld een hele sterke warmtegeleider, en zuigt als het ware de warmte uit uw huid. Omdat linoleum gemaakt is van natuurlijke stoffen is de thermische geleidbaarheid erg laag. Bovendien veert linoleum een beetje mee, waardoor het altijd heerlijk is om op te lopen!

Ongekend veel kleurmogelijkheden

Misschien wel het grootste voordeel van linoleum voor uw interieur is de hoeveelheid keuze in kleur die u heeft. Linoleum kan tijdens het productieproces vermengd worden met bijna iedere mogelijke kleurstof. Het is bijvoorbeeld beschikbaar in de kleuren karamel, paars, lichtbruin en donker blauw. Met deze gigantische hoeveelheid kleuropties is het altijd mogelijk om de perfecte kleur voor uw interieur te vinden. En omdat de kleuring al tijdens het productieproces gebeurt, bevindt de kleur zich niet alleen aan de oppervlakte. Dit zorgt ervoor dat krasjes en andere beschadigingen veel minder opvallen!